Co trzeba wiedzieć o domowym warzeniu piwa?

Proces domowego warzenia piwa nie należy do najłatwiejszych. Wszystko to za sprawą konieczności dopilnowania odpowiedniego przejścia trunku przez różne etapy warzenia oraz konieczność posiadania niezbędnego sprzętu. Piwo w domowych warunkach można warzyć na dwa sposoby – pierwszym z nich jest korzystanie z surowców, które wymagają obróbki (jest to proces trudniejszy i bardziej złożony), a drugim – korzystanie z gotowych półproduktów, co znacznie ułatwia i przyśpiesza proces warzenia.

Niezbędny zestaw do warzenia piwa składa się z wielu elementów. Pierwszym z nich jest między innymi fermentator, filtrator, odpowiedniej wielkości garnek z pokrywką, cukromierz, termometr i inne przyrządy. Nie trzeba ich kompletować samodzielnie, ponieważ na rynku są dostępne gotowe zestawy piwowarskie, które zawierają wszystkie niezbędne przyrządy i akcesoria, aby proces warzenia piwa mógł się spełnić.

Głównymi surowcami do wyrobu piwa jest przede wszystkim słód i chmiel oraz drożdże piwowarskie, które pomagają w rozkładzie cukrów na alkohol oraz CO2. Dodatkowo należy mieć wybrać, albo glukoza krystaliczna, albo ekstrakt słodowy. Wszystkie składniki należy odpowiednio ze sobą zmieszać i następnie cierpliwie przejść przez kolejne procesy warzenia i fermentacji płynu. Warto pamiętać, że choć proces ten jest na pierwszy rzut oka bardzo trudny to wynagradza go doskonały i całkowicie innych od sklepowych produktów smak domowego piwa. Z pewnością warto jest poświęcić więc czas na stworzenie czegoś własnego.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

osiem + 4 =