Stal nierdzewna to dobry materiał na meble gastronomiczne?

Wiele osób przygotowujących wystrój dużych kuchni lub lokali gastronomicznych zastanawia się nad tym, z jakiego materiału powinny składać się użyte tam meble. Doświadczenie pokazuje, że w przypadku tego rodzaju miejsc, świetnie zdają egzamin meble ze stali nierdzewnej. Co należy do zalet tego materiału? Dlaczego warto się na niego decydować?

Dzięki wysokiej zawartości chromu stal nierdzewna (jak wskazuje sama nazwa) jest wysoce odporna na korozję. Dzięki temu metal oprze się przeróżnym próbom, a trzeba przyznać, że w kuchni tych nie brakuje. W ciągłym użyciu jest nie tylko woda o różnych temperaturach, lecz także wszelkiego rodzaju środki chemiczne oraz resztki z posiłków. Wszystkie te elementy wpływając na stal przez wiele lat naprawdę mają prawo ją zniszczyć. Właśnie dlatego ważne jest zastosowanie stali nierdzewnej, która będzie odporna na tego rodzaju czynniki zewnętrzne.

Poza tym stal nierdzewna ma bardzo szerokie możliwości tak zwanego ‚leczenia się’. Jak to możliwe? Stal nierdzewna ma to do siebie, że pokrywa się cienką warstwą tlenku chromu. W przypadku uszkodzeń oraz obtłuczeń warstwa rozprzestrzenia się na uszczerbione miejsca i zapobiega powstawaniu rdzy.

Stal nierdzewna to bezkonkurencyjny materiał w każdej kuchni. Jest ona bardzo wytrzymała, funkcjonalna i stosunkowo niedroga. Rynek jest bogaty w przeróżne oferty mebli gastronomicznych wykonanych z tego materiału. Z pewnością uda Ci się znaleźć coś dla siebie!

Artykuł napisany we współpracy ze Sklepem INTERIOR GASTRO oferującym profesjonalne wyposażenie lokalu gastronomicznego, od mebli gastronomicznych, po urządzenia chłodnicze oraz grzewcze, np. podgrzewacze do frytek.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

dziewiętnaście − 7 =