Dlaczego powinno się wystrzegać żywności przetworzonej?

/
Potrzebujesz ok. 2 min. aby przeczytać ten wpis

Zdrowe odżywianie to nie tylko spożywanie dużej ilości warzyw, owoców, kasz i ziaren. To także unikanie wszystkiego tego, co przetworzone, pełne dodatków, ulepszaczy i konserwantów. Współcześnie nie jest łatwo o taką żywność, ale przy odrobinie wysiłku naturalna dieta jest jak najbardziej możliwa.

Cechy żywności przetworzonej, które czynią ją niekorzystną dla zdrowia

Istnieje kilka stopni przetwarzania pokarmów – nie wszystkie negatywnie wpływają na jakość jedzenia. Już samo gotowanie i obróbka cieplna są pewną modyfikacją składu. Podobnie ma się rzecz z mrożeniem, kiszeniem czy robieniem przetworów. Szkodliwa dla ludzkiego organizmu jest dopiero żywność wysokoprzetworzona, czyli zawierająca konserwanty, stabilizatory, syntetyczne barwniki i aromaty, słodziki oraz nadmierne ilości soli, cukru i syropu glukozowo-fruktozowego. Tym, co czyni te produkty szczególnie groźnymi, jest obecność utwardzonych olejów roślinnych, czyli tłuszczy trans. Dlaczego producenci wyposażają jedzenie w tak szkodliwe składniki? Czyni je to pozornie smaczniejszym, bardziej atrakcyjnym, a także trwalszym. Jednak długofalowe skutki jego spożywania mogą być opłakane. Jeśli kusi nas zakup pięknie zapakowanego, ale niezdrowego produktu, pomyślmy o jego zdrowym zamienniku. Przeczytajmy dobry blog o zdrowiu, wykorzystajmy zawarte w nim pomysły w codziennym życiu. Istnieje mnóstwo przepisów na pyszne i zdrowe słodycze, przekąski i napoje.

Jakie choroby powoduje częste spożywanie produktów przetworzonych?

Spożywanie żywności pełnej konserwantów i ulepszaczy grozi nie tylko nadwagą i otyłością, ale również tak poważnymi chorobami, jak nowotwory, schorzenia układu sercowo-naczyniowego i cukrzyca. To choroby, których w wielu przypadkach można uniknąć, stosując zdrową, naturalną dietę. Ponadto spożywanie sztucznych produktów skutkuje nerwowością, podatnością na stres, stanami lękowymi i depresyjnymi oraz zaburzeniami zachowania, szczególnie u dzieci. Taka żywność jest niezwykle uboga w składniki odżywcze – to tak zwane puste kalorie. Jeśli chcemy zainwestować w długie i zdrowe życie, starajmy się wykluczyć przetworzone jedzenie ze swojej diety. Szybko zauważymy pozytywne efekty w naszym samopoczuciu, poziomie energii i wyglądzie całego ciała.

 

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Ostatnie wpisy
Rekomendowane
Jakie atrakcyjne dodatki warto włączyć do swoich stylizacji?
Jakie atrakcyjne dodatki warto włączyć do swoich stylizacji?
Moda nigdy nie przestaje zaskakiwać, dlatego warto śledzić najnowsze trendy zarówno pod kątem stylizacji, jak i wszelkiego rodzaju dodatków. Paski, […]
Jak wybudować dom, aby był ekologiczny?
Z roku na rok wzrasta liczba osób, które decydują się na postawienie ekologicznego domu jednorodzinnego. Jest to bowiem obiekt mieszkalny […]
Jak umeblować małe mieszkanie?
Jak umeblować małe mieszkanie?
Urządzenie małego mieszkania często staje się problemem dla jego właścicieli. Odpowiednie umeblowanie niewielkiej przestrzeni, kiedy liczy się każdy metr kwadratowy […]