Jakie typy łożysk się rozróżnia?

/
Potrzebujesz ok. 2 min. aby przeczytać ten wpis

W dziedzinach takich jak motoryzacja czy mechanika powszechnie wykorzystuje się różne elementy, które pozwalają wprawiać w ruch wiele układów. Bez nich działanie różnorodnych maszyn, a nawet samochodów czy dobrze znanych wszystkim elektronarzędzi, byłoby właśnie niemożliwe. Do takich elementów zaliczają się łożyska, które służą do przenoszenia ruchów. Dokładniej podtrzymują i prowadzą one człony poruszające się względem siebie, same pozostając nieruchome. Jednocześnie dzięki nim możliwe jest przenoszenie siły, a więc obciążeń i to przy minimalnym tarciu. Co ważne, łożyska dzielą się na różne typy, które warto poznać.

Jakie są najpopularniejsze typy łożysk?

Mówiąc o typach łożysk, najpierw trzeba zaznaczyć, że mogą one być wykonane z różnych materiałów. Najczęściej będzie to stal, ale łożyska są również wykonywane z tworzyw sztucznych, stali nierdzewnej czy ceramiki. Zasadniczy podział łożysk dotyczy ich budowy i szczegółowej konstrukcji. Dwie podstawowe grupy to łożyska ślizgowe i toczne. Do bardziej specjalistycznych łożysk zaliczają się te magnetyczne, hydrauliczne czy elektryczne. Oprócz tego łożyska dzielą się na kulkowe, stosowane zdecydowanie najczęściej, gdyż spotkać je można na przykład w urządzeniach domowych takich jak mikser, a także łożyska igiełkowe, wałeczkowe, stożkowe, czy też baryłkowe.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Ostatnie wpisy
Rekomendowane
Jak założyć firmę transportową?
Jak założyć firmę transportową?
Prowadzenie własnej firmy ma wiele zalet. Oprócz niezależności swój biznes gwarantuje bowiem możliwość zarobienia dużych pieniędzy. Branżą, w której warto […]
Smak czekolady – no właśnie, jaki?
Smak czekolady – no właśnie, jaki?
Czekolada to najpopularniejszy rodzaj słodyczy, po który chyba każdy chętnie sięga. Czekoladki z nadrukiem występują nie tylko w formie mlecznej […]
Czym jest gluten i kto powinien go unikać?
Gluten to mieszanina białek roślinnych, która występuje w ziarnach niektórych zbóż, np. pszenicy, żyta i jęczmienia. Po połączeniu z wodą […]