Pizza z restauracji, a domowa – czym się różnią?

/
Potrzebujesz ok. 2 min. aby przeczytać ten wpis

Pizza to jedno z najpopularniejszych dań, które jest idealnie na niemal każdą okazję. Można przygotować ją samemu lub wybrać się do restauracji. Wiele osób decyduje się na drugie rozwiązanie, ze względu na wygodę. Ponadto, pizza przygotowywana w domu nie zawsze wychodzi taka, jakiej się oczekuje. Dlaczego tak się dzieje?

Tajemnica wypieku pizzy

Sam przepis na pizzę nie jest skomplikowany. Jego podstawą jest mąka, woda, drożdże, kilka kropel oliwy i sól. Dlaczego zatem ciasto przygotowywane samodzielnie w domu wychodzi inaczej, niż to z restauracji? Zależy to od warunków, w jakich powstaje pizza. Według tradycyjnej włoskiej receptury, ciasto powinno być pieczone w kamiennym piecu, w którym temperatura sięga nawet do 1000 stopni Celsjusza. Dzięki temu pizza spędza w nim jedynie kilkadziesiąt sekund, zachowując odpowiednią formę. Restauracje i pizzerie często posiadają na swoim wyposażeniu specjalny piec, który rozgrzewa się do odpowiedniej temperatury. Piekarniki znajdujące się w większości domów osiągają maksymalny poziom temperatury jedynie 250 stopni Celsjusza. Ciasto na pizzę musi więc spędzić w nim więcej czasu, aby nie było surowe przez co jest twardsze i smakuje inaczej.

Jak poprawić jakość domowej pizzy?

Istnieją jednak sposoby, którymi można poprawić jakość ciasta na pizzę. Warto już na etapie jego wyrabiania poświęcić nieco więcej czasu na to, aby dobrze je zagnieść. Można wspomóc się robotem kuchennym. Jeśli chodzi o sam proces pieczenia, to pomocnym akcesorium jest blacha do pizzy. Zapewnia ona równomierne rozprowadzenie temperatury na całym wypieku,dzięki czemu ciasto w środku nie będzie surowe, a boki spieczone. Wybierając blachę do pieczenia pizzy warto skupić uwagę na jej średnicy, a także na surowcu, z którego została wykonana. Dobrze sprawdzają się te ze stali, ponieważ ciasto do nich nie przywiera.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Ostatnie wpisy
Rekomendowane
Jakie rodzaje pracy są dostępne dla Ukraińców na polskim rynku?
Jakie rodzaje pracy są dostępne dla Ukraińców na polskim rynku?
Istnieje szereg zawodów, w których Ukraińcy są poszukiwani na polskim rynku. W szczególności wysoko oceniani przez pracodawców są ukraińscy lekarze, […]
Len – wszystko, co musisz wiedzieć o tym materiale
Len – wszystko, co musisz wiedzieć o tym materiale
Len to jedna z najstarszych roślin uprawnych, której początki sięgają 3500 lat p.n.e. Po raz pierwszy uprawiano go w Egipcie […]
Dlaczego ludzie decydują się na zainstalowanie zbiornika na wodę pitną?
Dlaczego ludzie decydują się na zainstalowanie zbiornika na wodę pitną?
Zbiornik na wodę pitną to świetny sposób na przechowywanie i dostarczanie własnej wody pitnej. Zbiorniki na wodę pitną można używać […]