Pizza z restauracji, a domowa – czym się różnią?

/
Potrzebujesz ok. 2 min. aby przeczytać ten wpis

Pizza to jedno z najpopularniejszych dań, które jest idealnie na niemal każdą okazję. Można przygotować ją samemu lub wybrać się do restauracji. Wiele osób decyduje się na drugie rozwiązanie, ze względu na wygodę. Ponadto, pizza przygotowywana w domu nie zawsze wychodzi taka, jakiej się oczekuje. Dlaczego tak się dzieje?

Tajemnica wypieku pizzy

Sam przepis na pizzę nie jest skomplikowany. Jego podstawą jest mąka, woda, drożdże, kilka kropel oliwy i sól. Dlaczego zatem ciasto przygotowywane samodzielnie w domu wychodzi inaczej, niż to z restauracji? Zależy to od warunków, w jakich powstaje pizza. Według tradycyjnej włoskiej receptury, ciasto powinno być pieczone w kamiennym piecu, w którym temperatura sięga nawet do 1000 stopni Celsjusza. Dzięki temu pizza spędza w nim jedynie kilkadziesiąt sekund, zachowując odpowiednią formę. Restauracje i pizzerie często posiadają na swoim wyposażeniu specjalny piec, który rozgrzewa się do odpowiedniej temperatury. Piekarniki znajdujące się w większości domów osiągają maksymalny poziom temperatury jedynie 250 stopni Celsjusza. Ciasto na pizzę musi więc spędzić w nim więcej czasu, aby nie było surowe przez co jest twardsze i smakuje inaczej.

Jak poprawić jakość domowej pizzy?

Istnieją jednak sposoby, którymi można poprawić jakość ciasta na pizzę. Warto już na etapie jego wyrabiania poświęcić nieco więcej czasu na to, aby dobrze je zagnieść. Można wspomóc się robotem kuchennym. Jeśli chodzi o sam proces pieczenia, to pomocnym akcesorium jest blacha do pizzy. Zapewnia ona równomierne rozprowadzenie temperatury na całym wypieku,dzięki czemu ciasto w środku nie będzie surowe, a boki spieczone. Wybierając blachę do pieczenia pizzy warto skupić uwagę na jej średnicy, a także na surowcu, z którego została wykonana. Dobrze sprawdzają się te ze stali, ponieważ ciasto do nich nie przywiera.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Ostatnie wpisy
Rekomendowane
Najczęściej popełniane błędy przy przeprowadzkach
Czas przeprowadzki, to moment bardzo ambiwalentny, z jednej strony zakończenie pewnego etapu, z drugiej zaś tworzenie czegoś od podstaw  w […]
Event manager – czym się zajmuje i jak nim zostać?
Event manager – czym się zajmuje i jak nim zostać?
Event manager to zawód, który szturmem zdobył popularność w Polsce i na świecie. Jak wynika z samej nazwy – jest […]
Zdrowe i niedrogie produkty, które zawsze warto mieć w kuchni
Zdrowe i niedrogie produkty, które zawsze warto mieć w kuchni
Gotowanie to niełatwa sztuka. Zwłaszcza, jeśli zależy nam na tym, aby wkładane do garnka produkty były zdrowe, a przyrządzone z […]