W restauracjach funkcjonujących na rynku wykorzystywane są różnorodne urządzenia i sprzęty. Bez nich niemożliwe byłoby przygotowywanie smacznych potraw i dań. Zaliczają się do nich oczywiście piece, kuchenki czy też popularne w ostatnich latach garnki ciśnieniowe. Oprócz nich stosowane jest również rozmaite wyposażenie służące do podtrzymywania temperatury potraw i nie tylko. Mowa przede wszystkim o bemarach, ale poza nimi powszechnie znane i używane są również warniki. Można je spotkać w niemal każdym lokalu gastronomicznym, bez względu na to, w jakiej kuchni się specjalizuje. Czym dokładnie jest warnik i w jakim celu jest wykorzystywany?
Powszechnie używany warnik gastronomiczny to sprzęt przystosowany do gotowania i przechowywania wody. Zazwyczaj ma on naprawdę dużą pojemność, a więc stosuje się go do gotowania dużej ilości wody, a następnie jej przechowywania. Warnik pozwala utrzymać określoną temperaturę wody i jej dowolne ustawienie. Wszystko dzięki zamontowanym w nim termostacie, który automatycznie zablokuje dalsze grzanie wody lub wznowi je, gdy temperatura spadnie po to, aby z powrotem osiągnąć oczekiwaną wartość. Zasada działania warnika jest więc dość prosta, a on sam jako urządzenie gastronomiczne jest niezwykle przydatne. Co ciekawe warnik nie stanowi wyłącznie wyposażenia restauracyjnego, ponieważ właściwie każdy może go nabyć i używać nawet we własnym domu, czy też podczas różnych wydarzeń publicznych, na przykład eventów czy koncertów.