Blender to nowoczesne urządzenie elektryczne niezbędne w każdej przestrzeni kuchennej. Służy bowiem do szybkiego miksowania lub mieszania rozmaitych składników, które stanowią podstawę wielu pysznych potraw. Na rynku znajdziemy zarówno modele ręczne, wyposażone w niewielki pojemnik i głowicę z ostrzami, jak i kielichowe (stojące), charakteryzujące się sporym rozmiarem. Funkcjonalne blendery można zamówić w internecie, np. na https://sklep.ronic.pl/13-blendery.
Z pomocą blendera przygotujemy w pierwszej kolejności aromatyczne zupy typu krem o jednolitej konsystencji (selerowe, marchwiowe, dyniowe itp.), a także sycące smoothies, czyli gęste, w pełni zdrowe napoje na bazie owoców oraz warzyw. Oprócz tego omawiane urządzenie posłuży bez problemu do zrobienia słodkiego deseru – choćby w postaci kremu waniliowo-czekoladowego, musu cytrynowego lub jabłkowego, ewentualnie lodów śmietankowych.
Kolejna ciekawa potrawa to orientalny hummus z fasoli, soczewicy bądź innych warzyw strączkowych. Jest ona źródłem nie tylko wartościowego białka i tłuszczu, ale również błonnika, który znakomicie reguluje pracę układu trawiennego i eliminuje z organizmu szkodliwy cholesterol.
Z wykorzystaniem tego urządzania można przyrządzić:
– masło z orzechów arachidowych, włoskich lub laskowych – świetna alternatywa dla gotowych słodyczy ze sklepu
– ciasto do pizzy z kalafiora
– majonez z awokado – pełen zdrowych tłuszczów jednonienasyconych
– sos curry do dań indyjskich
– placki ziemniaczane
– klopsiki
– ketchup ze świeżych pomidorów