Gotowanie to niełatwa sztuka. Zwłaszcza, jeśli zależy nam na tym, aby wkładane do garnka produkty były zdrowe, a przyrządzone z nich posiłki – prawidłowo zbilansowane. Wielu z nas mylnie kojarzy zdrowe i naturalne składniki z wysoką ceną. Na rynku dostępnych jest jednak wiele produktów, które są jednocześnie zdrowe i niedrogie. Sięgając po nie, poza samą ceną, pod uwagę weźmy również ilość, którą będziemy dodawać do jednego posiłku.
Butelka oleju może wydać się droga na pierwszy rzut oka, ale jest to przecież produkt, który w naszej kuchni służy przez długie tygodnie. Jakie produkty, które nie tylko będą zdrowe, lecz także nie nadszarpną naszego budżetu, powinny zatem znaleźć się w każdej kuchni?
Chyba nikt nie jest sobie w stanie wyobrazić gotowania bez oleju. Dodajemy go do sałatek, do ciast czy do sosów, nie wspominając o smażeniu. Jest to jeden z głównych składników większości naszych posiłków. Zadbajmy więc o to, aby był zdrowy. Zamiast popularnych, przetworzonych olejów, wybierzmy oleje naturalne. Są one dużo zdrowszym źródłem niezbędnych tłuszczy. Gama produktów, z których są one tłoczone, jest ogromna. Poczynając od nasion lnu, przez pestki dyni czy moreli, aż po oregano i nasiona marchewki.
Pestki oraz nasiona warto mieć w kuchni nie tylko pod postacią oleju. Można dodawać je do sałatek, ciast i kanapek. Są bardzo smaczne, a przy tym zdrowe. Za przykład niech posłużą nam nasiona ostropestu, które wspomagają usuwanie toksyn z organizmu, chroniąc nerki i wątrobę.