Zwierzęta hodowlane to między innymi bydło domowe, świnie, owce, kozy, konie, muły, osły, króliki domowe, drób, zwierzęta futerkowe i pszczoły. Każde z tych gatunków wymaga specjalnego żywienia – paszy do prawidłowego rozwoju. Ważne, aby dieta była zbilansowana i dobrana do potrzeb każdego rodzaju zwierząt. Pasza musi być dostosowana do wieku, stanu zdrowia oraz wymagań zwierzęcia. Tylko odpowiednim żywieniem uzyska się dobrostan zwierząt, który przekłada się np. na mleczność czy przybieranie masy krów.
Pasze dzieli się ze względu na:
– koncentrację składników pokarmowych (treściwe, objętościowo suche, objętościowo soczyste),
– pochodzenie (roślinne, zwierzęce),
– dominację składnika pokarmowego (średniobiałkowe, wysokobiałkowe),
– działanie (lecznicze, mlekopędne, zatwardzające, rozwalniające, wzdymające, smakowe),
– dodatki paszowe (mineralno-witaminowe).
Racjonalne żywienie bezpośrednio wpływa na skalę i opłacalność produkcji. Zwierzęta niedożywione są mniej wydajne, bardziej podatne na choroby i negatywny wpływ środowiska zewnętrznego. Odpowiednie żywienie np. w przypadku bydła opasowego nie pozwoli na niepożądany przerost masy tłuszczowej nad mięśniową. Zwierzęta opasowe dzięki dobrze dobranej paszy będą miały wyższą jakość nasienia. Warto zastanowić się nad skorzystaniem z usług firm doradczych, które pomogą dobrać odpowiednie żywienie do skali produkcji i jej celów. Opłacalnym jest również zakup czegoś takiego jak siatka ochronna, która zapewnia maksymalną ochronę przed uszkodzeniami mechanicznymi.