Teoretycznie picie wina nie powinno dużym wyzwaniem. W praktyce warto poznać kilka zasad, których należy przestrzegać serwując ten popularny trunek. Z jakimi potrawami pije się rodzaje wina i w jaki sposób powinny być one podawane?
Coraz więcej osób decyduje się na podawanie tego alkoholu do posiłku. Do dań z czerwonego mięsa czy dziczyzny najlepiej pasują wytrawne wina czerwone, które długo dojrzewają i są dosyć ciężkie. Wina półwytrawne świetnie komponują się z daniami z wieprzowiny i wołowiny. Duży wybór czerwonych win można znaleźć na przykład w sklepie https://www.profilwino.pl/pl/c/Czerwone/61.
Na aperitif, czyli napój serwowany przed podaniem jedzenia, najlepiej wybrać wino musujące. Może ono być serwowane także z jedzeniem, na przykład z daniami rybnymi, owocami morza, a także deserami. Ten rodzaj wina świetnie sprawdza się także jako element koktajlu w połączeniu z alkoholem lub orzeźwiającymi owocami, jak choćby truskawki.
W przypadku wina bardzo ważne jest jego odpowiednie serwowanie. Wino czerwone powinno się nalewać do kieliszka przezroczystego, pękatego, zwężającego się ku górze. Dzięki temu trunek ma dobry dostęp do powietrza, co z kolei umożliwia poznanie jego nut zapachowych. Wina musujące powinny być podawane w kieliszkach długich i wąskich, które utrudniają szybkie uciekanie bąbelków, dodatkowo koncentrują delikatną woń trunku. Niezależnie od rodzaju wina, kieliszek zawsze powinno trzymać się za nóżkę, gdyż dzięki temu alkohol nie nagrzewa się od ciepła rąk.