Wiosenne i letnie miesiące to znakomity czas na spożywanie posiłków na świeżym powietrzu – np. na tarasie albo w ogrodzie. Urządzeniem idealnie wręcz nadającym się do ich szybkiego przyrządzania jest ekologiczny gazowy, znacznie łatwiejszy w obsłudze niż węglowy. Godne polecenia są w szczególności modele marki Kohler Polska, słynące z ponadprzeciętnej wytrzymałości. Aby jeszcze bardziej zwiększyć funkcjonalność takiego sprzętu, warto wyposażyć go w dodatkowe akcesoria – zostaną one wymienione w dalszej części artykułu.
Podstawowe akcesoria dedykowane do grilli to wygodna półka boczna (pozwalająca np. na odstawienie talerza), szczotka ułatwiająca czyszczenie konstrukcji po grillowaniu, a także uchwyty i haczyki służące do odwieszania szczypiec, ręcznika albo rękawicy. Oprócz tego warto zaopatrzyć się w specjalny zestaw do pizzy, składający się z kamienia szmotowego z pierścieniem oraz drewnianej łopatki do wyjmowania produktu. Niezwykle przydatnym akcesorium jest ponadto płyta żeliwna – z jednej strony zupełnie płaska, z drugiej zaś ryflowana. Posiada ona rowek, w którym gromadzi się nadmiar tłuszczu, a poza tym znakomicie akumuluje temperaturę. Oto pozostałe zalecane rozwiązania:
– rożen obrotowy do grilla – idealny do przygotowywania wszelkich mięs, ryb i warzyw
– skrzynka do wędzenia kiełbas i nie tylko
– pokrowiec ochronny – optymalnie zabezpieczający urządzenie przed wilgocią, słońcem i innymi niekorzystnymi czynnikami zewnętrznymi
– wieszak na podudzia ze specjalną brytfanną
– inteligentny termometr – do sprawdzania temperatury, dzięki czemu dania są soczyste i posiadają wyborny smak
– rękawica wykonana z silikonu – m.in. do zsuwania mięsa z rożna na talerz
– lampka LED – oświetlająca powierzchnię rusztu po zmierzchu