Koktajle owocowo-warzywne wzmacniają organizm od środka. Oprócz walorów smakowych i witamin, posiadają także wiele mikroelementów. Są lekkie i zdrowe. Warto po nie sięgać o każdej porze roku, gdyż uzupełniają dietę. Skąd jednak brać świeże owoce zimą?
Warto sięgać po zielone liście, aby przygotować sycący koktajl. Szpinak, jarmuż, roszponka, rukola świetnie sprawdzą się w połączeniu z jogurtem naturalnym i bananem. Dodatkowo, można dodać jagody mrożone lub truskawki, które wzbogacą smak. Jeżeli nie masz czasu na czasochłonne, wartościowe śniadanie, zmiksuj blenderem szpinak, banan, płatki owsiane, nasiona goji i ciesz się zdrowym rozpoczęciem dnia. Koktajl możesz zabrać w bidonie do pracy, szkoły, samochodu. Na rynku dostępne są blendery, które są połączone ze specjalnym pojemnikiem do koktajli.
Zima jest porą roku, kiedy świeże owoce są drogie i słabiej dostępne. Warto o tej porze roku, sięgnąć po owoce i warzywa mrożone. Przez nowoczesny proces zamrażania jakiemu zostały poddane, prawie wszystkie witaminy i składniki mineralne zostają zachowane. Można cieszyć się ich walorami i wartościami odżywczymi tak jak w lecie. Zdrowa dieta obfituje w warzywa i owoce. Sięgaj po nie jak najczęściej.