Jeśli chcesz zrobić wrażenie na gościach, zaskocz ich pięknie nakrytym stołem, a przede wszystkim gustowną zastawą. Dobrej jakości serwis ozdobi jadalnię i będzie służył przez lata, może okazać się też świetnym prezentem. Jak go wybrać? Oto garść porad, które powinny w tym pomóc.
Najpierw trzeba zdecydować z jakiego tworzywa ma być zrobiony serwis. Najczęściej w naszych domach spotykana jest zastawa ceramiczna: fajansowa lub porcelanowa. Jest ona łatwa w pielęgnacji, a współczesne wyroby niemal zawsze nadają się do mycia w zmywarce. Jej duży wybór można znaleźć na https://witeks.pl/. Za najszlachetniejszy surowiec uważa się porcelanę – nie na darmo przez stulecia nazywana była „białym złotem” i kosztowała fortunę. Na szczęście obecnie jej ceny są o wiele bardziej przystępne. Naczynia porcelanowe są z reguły cienkie i – wbrew pozorom – dość trwałe.
Wyrób porcelanowy łatwo rozpoznać, oglądając go pod światło i sprawdzając czy delikatnie prześwituje. Taka zastawa idealna będzie na większe okazję. Tańszą alternatywą jest fajans, doskonały zwłaszcza na co dzień. Naczynia z tego tworzywa również prezentują się doskonale, ponadto dostępne są w wielu formach i kolorach. Kupując fajans warto zwrócić uwagę na jego jakość – jeśli będzie zbyt porowaty, może się łatwo wyszczerbić.
Firm produkujących zastawę jest bardzo wiele, warto więc szukać tych sprawdzonych. Na przykład wytwarzana przez fabrykę Ćmielów porcelana ma długą tradycję, sięgającą XIX stulecia. To właśnie z tej manufaktury wychodziły słynne polskie serwisy z dwudziestolecia międzywojennego. Wybór kształtów i wzorów jest ogromny. Najbardziej uniwersalne będą oczywiście tradycyjne formy i klasyczna biel, którą urozmaicić może delikatne złocenie. Jednak jeśli twoje mieszkanie jest nowoczesne, nic nie stoi na przeszkodzie, żeby wybrać mniej standardowe rozwiązanie: prostokątne talerze czy wyraziste zdobienia. Pamiętaj tylko o jednym: każdy posiłek lepiej smakuje podany na pięknej zastawie.