Jak współcześnie wypiekany jest chleb?

/
Potrzebujesz ok. 2 min. aby przeczytać ten wpis

Piekarnie to miejsca niezwykle popularne i odwiedzane przez setki klientów. Nadal bowiem chleb jest jednym z podstawowym produktów, które ludzie spożywają na co dzień. Powinien on nie tylko dobrze smakować, aromatycznie pachnieć i wspaniale się prezentować, ale też być wystarczająco trwały, tak aby długo zachował świeżość. Dlatego przy jego produkcji wykorzystuje się nowoczesne urządzenia i postępuje według określonego planu. Jednym z wymaganych sprzętów jest komora garownicza przeznaczona do rozrostu ciasta – funkcjonalny model kupimy np. w tym sklepie: https://ibis.net.pl/oferta/komory-garownicze/.

Dobry zaczyn to podstawa 

Wypiekanie chleba w profesjonalnej piekarni rozpoczyna się zawsze od przygotowania zaczynu z wody i zakwasu mąki żytniej lub pszennej (koniecznie w proporcji 1 :1), a następnie włożenia go do do specjalnej komory garowniczej, gdzie rośnie w optymalnych warunkach przez co najmniej 10 godzin (odpowiednia temperatura i wilgotność). Kolejny etap polega na wyjęciu pieczywa z dzieży i przełożeniu go do sporej wielkości misek precyzyjnie wysmarowanych olejem. Substancja ta powoduje, że ciasto nie przywiera, a na dodatek łatwiej daje się składać. W tym momencie trzeba poczekać około dwie godziny, aż potroi objętość i wytworzą się w nim pęcherzyki powietrza.

Później ciasto jest przekładane do leja tzw. dzielarki – wykorzystuje się w tym celu specjalne wywrotnice. Tam jest ono cięte na porcje o identycznej masie, które następnie są formowane przez piekarza do momentu, aż osiągną kształt kulki. Umieszcza się je w koszykach rozrostowych na godzinę lub półtorej. Na koniec są wyjmowane i za pomocą łopaty wkładane do dobrze rozgrzanego pieca, gdzie spędzają maksymalnie 50 minut. Tak oto powstaje gotowy do spożycia chleb.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Ostatnie wpisy
Rekomendowane
Jak łączyć kolory w łazience?
Jak łączyć kolory w łazience?
Łazienka stanowi duże wyzwanie aranżacyjne. Jest to pomieszczenie, które musi być bardzo funkcjonalne, ale jednocześnie przyjemne w odbiorze, gdyż domownicy […]
Odpowiednie nakrycie do stołu w restauracji – co zrobić, żeby spełnić oczekiwania gości?
Odpowiednie nakrycie do stołu w restauracji – co zrobić, żeby spełnić oczekiwania gości?
Piękne i eleganckie nakrycie stołu jest wizytówką każdej restauracji. Jeśli rozpoczynamy swoją przygodę z gastronomią, koniecznie powinniśmy dowiedzieć się, w […]
Nowa restauracja – jak przyciągnąć klientów?
Zastanawiasz się nad otwarciem własnego biznesu, a Twoje zainteresowania to głównie kuchnia i gastronomia? Może jesteś właścicielem nowo otwartej restauracji […]