Jak współcześnie wypiekany jest chleb?

/
Potrzebujesz ok. 2 min. aby przeczytać ten wpis

Piekarnie to miejsca niezwykle popularne i odwiedzane przez setki klientów. Nadal bowiem chleb jest jednym z podstawowym produktów, które ludzie spożywają na co dzień. Powinien on nie tylko dobrze smakować, aromatycznie pachnieć i wspaniale się prezentować, ale też być wystarczająco trwały, tak aby długo zachował świeżość. Dlatego przy jego produkcji wykorzystuje się nowoczesne urządzenia i postępuje według określonego planu. Jednym z wymaganych sprzętów jest komora garownicza przeznaczona do rozrostu ciasta – funkcjonalny model kupimy np. w tym sklepie: https://ibis.net.pl/oferta/komory-garownicze/.

Dobry zaczyn to podstawa 

Wypiekanie chleba w profesjonalnej piekarni rozpoczyna się zawsze od przygotowania zaczynu z wody i zakwasu mąki żytniej lub pszennej (koniecznie w proporcji 1 :1), a następnie włożenia go do do specjalnej komory garowniczej, gdzie rośnie w optymalnych warunkach przez co najmniej 10 godzin (odpowiednia temperatura i wilgotność). Kolejny etap polega na wyjęciu pieczywa z dzieży i przełożeniu go do sporej wielkości misek precyzyjnie wysmarowanych olejem. Substancja ta powoduje, że ciasto nie przywiera, a na dodatek łatwiej daje się składać. W tym momencie trzeba poczekać około dwie godziny, aż potroi objętość i wytworzą się w nim pęcherzyki powietrza.

Później ciasto jest przekładane do leja tzw. dzielarki – wykorzystuje się w tym celu specjalne wywrotnice. Tam jest ono cięte na porcje o identycznej masie, które następnie są formowane przez piekarza do momentu, aż osiągną kształt kulki. Umieszcza się je w koszykach rozrostowych na godzinę lub półtorej. Na koniec są wyjmowane i za pomocą łopaty wkładane do dobrze rozgrzanego pieca, gdzie spędzają maksymalnie 50 minut. Tak oto powstaje gotowy do spożycia chleb.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Ostatnie wpisy
Rekomendowane
W co wyposażyć kuchnię w restauracji?
W co wyposażyć kuchnię w restauracji?
Kuchnia w restauracji powinna być wyposażona w elementy gastronomiczne ściśle związane z rzeczami jakie produkuje. Jeśli kuchnia wydaje posiłki powinna […]
Dotacje dla małych firm – jakie obszary są finansowane?
Celem każdego przedsiębiorstwa jest rozwój. Aby do niego dążyć, potrzebne są odpowiednie środki, szczególnie finansowe. Obecność Polski w Unii Europejskiej […]
Jak powstają etykiety na produkty ?
Jak powstają etykiety na produkty ?
Etykiety są spotykane przez nas niemal na co dzień, chociażby w każdym sklepie. Widnieją bowiem na każdym sprzedawanym produkcie np. […]