Jak współcześnie wypiekany jest chleb?

Piekarnie to miejsca niezwykle popularne i odwiedzane przez setki klientów. Nadal bowiem chleb jest jednym z podstawowym produktów, które ludzie spożywają na co dzień. Powinien on nie tylko dobrze smakować, aromatycznie pachnieć i wspaniale się prezentować, ale też być wystarczająco trwały, tak aby długo zachował świeżość. Dlatego przy jego produkcji wykorzystuje się nowoczesne urządzenia i postępuje według określonego planu. Jednym z wymaganych sprzętów jest komora garownicza przeznaczona do rozrostu ciasta – funkcjonalny model kupimy np. w tym sklepie: https://ibis.net.pl/oferta/komory-garownicze/.

Dobry zaczyn to podstawa 

Wypiekanie chleba w profesjonalnej piekarni rozpoczyna się zawsze od przygotowania zaczynu z wody i zakwasu mąki żytniej lub pszennej (koniecznie w proporcji 1 :1), a następnie włożenia go do do specjalnej komory garowniczej, gdzie rośnie w optymalnych warunkach przez co najmniej 10 godzin (odpowiednia temperatura i wilgotność). Kolejny etap polega na wyjęciu pieczywa z dzieży i przełożeniu go do sporej wielkości misek precyzyjnie wysmarowanych olejem. Substancja ta powoduje, że ciasto nie przywiera, a na dodatek łatwiej daje się składać. W tym momencie trzeba poczekać około dwie godziny, aż potroi objętość i wytworzą się w nim pęcherzyki powietrza.

Później ciasto jest przekładane do leja tzw. dzielarki – wykorzystuje się w tym celu specjalne wywrotnice. Tam jest ono cięte na porcje o identycznej masie, które następnie są formowane przez piekarza do momentu, aż osiągną kształt kulki. Umieszcza się je w koszykach rozrostowych na godzinę lub półtorej. Na koniec są wyjmowane i za pomocą łopaty wkładane do dobrze rozgrzanego pieca, gdzie spędzają maksymalnie 50 minut. Tak oto powstaje gotowy do spożycia chleb.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

pięć × 1 =