Drzewo kakaowe rośnie w tropikalnych obszarach na całym świecie. Drzewo wytwarza strąki zawierające ziarna kakaowe, które są suszone i fermentowane w celu wytworzenia czekolady i proszku kakaowego. Drzewo kakaowe pochodzi z Ameryki Południowej i Środkowej, ale obecnie jest uprawiane na plantacjach na całym świecie. Ziarna kakaowca mogą być wykorzystywane w różnych formach – na przykład jako proszek, ścinki lub likier.
Kakao jest wykorzystywane od wieków. Jest głównym składnikiem czekolady, ale ma też inne zastosowania.
-Kakao jest bardzo smacznym, pożywnym i wszechstronnym pożywieniem. Jest również dobre dla zdrowia, ponieważ zawiera wiele witamin i minerałów.
-Kakao jest bogate we flawonoidy, przeciwutleniacze, które mogą pomóc w zapobieganiu chorobom serca i rakowi, zmniejszają ciśnienie krwi i poprawiają poziom cholesterolu.
-Kakao zawiera witaminy z grupy B, żelazo, cynk, wapń, potas i magnez. Zawiera również tryptofan, który pomaga w wytwarzaniu serotoniny – substancji chemicznej, która pomaga poprawić nastrój, sprawiając, że czujesz się szczęśliwy i zrelaksowany.
-Kakao może pomóc w ochronie przed cukrzycą typu 2 poprzez obniżenie poziomu cukru we krwi po spożyciu dużych posiłków lub przekąsek bogatych w węglowodany, takich jak chleb czy ciasta.
-Przyspiesza również metabolizm i pomaga spalić więcej kalorii. Flawanole kakaowe mogą również pomóc w zapobieganiu chorobie Alzheimera poprzez zmniejszenie stanu zapalnego w mózgu, a przeciwutleniacze zawarte w kakao mogą pomóc w ochronie przed rakiem.
Prawdziwe kakao jest warte swojej ceny, możesz je zakupić chociażby tutaj https://pluskakao.pl/.