Z roku na rok na ulicach polskich miast pojawia się coraz więcej przyczep gastronomicznych. To pojazdy zaprojektowane w taki sposób, że umożliwiają bezproblemowe przewożenie oraz serwowanie rozmaitych potraw. Standardowy model jest wyposażony w wytrzymałe meble i sprzęt AGD (lodówka, frytownica, kuchenka gazowa, mikrofalówka, lada chłodnicza itp.), a także posiada specjalne okno sprzedażowe i blat roboczy do obróbki produktów żywnościowych. Na rynku funkcjonuje kilka dużych firm, które oferują wynajem przyczep gastronomicznych za rozsądną opłatę miesięczną.
Przyczepy gastronomiczne najczęściej można zobaczyć na deptakach miejskich oraz placach, gdzie odbywają się różne eventy plenerowe, takie jak koncerty, dni miasta czy zloty food trucków. Pełnią one funkcję ruchomych punktów sprzedaży jedzenia. Podstawową zaletą posiadania tego typu pojazdu są stosunkowo niskie koszty jego utrzymania, obejmujące jedynie zakup paliwa, wymianę butli gazowej, rachunki za prąd i comiesięczną opłatę uiszczaną podmiotowi wynajmującemu. Nie trzeba natomiast wykupywać lokalu ani płacić horrendalnych sum za czynsz.
Pozostałe atuty to możliwość dowolnego przestawiania konstrukcji i szybkiego serwowania dań, co przekłada się na satysfakcjonujący zysk. Przyczepa gastronomiczna przyda się przede wszystkim tym osobom chcącym rozpocząć swoją przygodę z własnym punktem kulinarnym, ale ze względu na ograniczone finanse nie mogącym sobie pozwolić na zainwestowanie w restaurację. Poza tym jest to dobre rozwiązanie dla istniejących już podmiotów gastronomicznych, które mają na celu poszerzenie grupy klientów lub skuteczne rozreklamowanie swoich usług.