Pizza z restauracji, a domowa – czym się różnią?

/
Potrzebujesz ok. 2 min. aby przeczytać ten wpis

Pizza to jedno z najpopularniejszych dań, które jest idealnie na niemal każdą okazję. Można przygotować ją samemu lub wybrać się do restauracji. Wiele osób decyduje się na drugie rozwiązanie, ze względu na wygodę. Ponadto, pizza przygotowywana w domu nie zawsze wychodzi taka, jakiej się oczekuje. Dlaczego tak się dzieje?

Tajemnica wypieku pizzy

Sam przepis na pizzę nie jest skomplikowany. Jego podstawą jest mąka, woda, drożdże, kilka kropel oliwy i sól. Dlaczego zatem ciasto przygotowywane samodzielnie w domu wychodzi inaczej, niż to z restauracji? Zależy to od warunków, w jakich powstaje pizza. Według tradycyjnej włoskiej receptury, ciasto powinno być pieczone w kamiennym piecu, w którym temperatura sięga nawet do 1000 stopni Celsjusza. Dzięki temu pizza spędza w nim jedynie kilkadziesiąt sekund, zachowując odpowiednią formę. Restauracje i pizzerie często posiadają na swoim wyposażeniu specjalny piec, który rozgrzewa się do odpowiedniej temperatury. Piekarniki znajdujące się w większości domów osiągają maksymalny poziom temperatury jedynie 250 stopni Celsjusza. Ciasto na pizzę musi więc spędzić w nim więcej czasu, aby nie było surowe przez co jest twardsze i smakuje inaczej.

Jak poprawić jakość domowej pizzy?

Istnieją jednak sposoby, którymi można poprawić jakość ciasta na pizzę. Warto już na etapie jego wyrabiania poświęcić nieco więcej czasu na to, aby dobrze je zagnieść. Można wspomóc się robotem kuchennym. Jeśli chodzi o sam proces pieczenia, to pomocnym akcesorium jest blacha do pizzy. Zapewnia ona równomierne rozprowadzenie temperatury na całym wypieku,dzięki czemu ciasto w środku nie będzie surowe, a boki spieczone. Wybierając blachę do pieczenia pizzy warto skupić uwagę na jej średnicy, a także na surowcu, z którego została wykonana. Dobrze sprawdzają się te ze stali, ponieważ ciasto do nich nie przywiera.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Ostatnie wpisy
Rekomendowane
W czym podgrzać jedzenie w restauracji
W czym podgrzać jedzenie w restauracji
Jakość jedzenia w restauracji niewątpliwie wpływa na jej popularność oraz renomę wśród klientów i osób odwiedzających – w końcu większość […]
W jakich urządzeniach i akcesoriach stosuje się gumowe stopki?
W jakich urządzeniach i akcesoriach stosuje się gumowe stopki?
Gumowe stopki to prosty, ale skuteczny sposób, aby pomóc chronić swoje urządzenia przed zadrapaniami i otarciami. Gumowe stopki są dostępne […]
Eleganckie krzesła do biura
Eleganckie krzesła do biura
Biuro to miejsce, gdzie wielu z nas spędza większą część swojego dnia, ze względu na rodzaj wykonywanej pracy. Warto więc […]