Pakowarki próżniowe to urządzenia umożliwiające szczelne zamykanie produktów. Ten sposób przechowywania żywności przedłuża ich przydatność do spożycia. Jak wybrać odpowiedni model tego urządzenia? W jakie funkcje powinien być wyposażony?
Chcąc wybrać odpowiednią pakowarkę próżniową, musimy widzieć, że ze względu na sposób działania, możemy wyodrębnić jej dwa rodzaje. Jednym z nich są pakowarki komorowe. Użycie ich polega na umieszczeniu w ich wnętrzu worka razem z produktem. Ten rodzaj sprzętu spotkać możemy najczęściej w gastronomii czy też w handlu. Produkty zapakowane w ten sposób cechują się nie tylko dłuższym terminem przydatności, lecz także walorami estetycznymi. Taka pakowarka próżniowa może mieć dodatkowe funkcje, dzięki którym możliwa jest regulacja niektórych parametrów. Pozwolą one na ustalenie m.in. czasu odsysania powietrza czy też poziomu podciśnienia. Niektóre pakowarki próżniowe mają dodatkową funkcję, jaką jest wypełnienie opakowania gazem. Dzięki temu możliwe jest uzyskanie wewnątrz opakowania najlepszych warunków do przechowywania danych produktów.
Drugim rodzajem są pakowarki bezkomorowe, czyli listwowe. Służą one do pakowania niewielkich ilości produktów, dlatego z powodzeniem możemy stosować je w domu. Zasada ich działania jest nieco inna – worek z produktem znajduje się na zewnątrz, zaś koniec worka umieszczony jest na listwie zgrzewającej. W ten sposób powietrze jest odsysane. Nowoczesne pakowarki wyposażone są funkcję suche-mokre, które pozwalają na pakowanie nawet mokrych produktów, bezpośrednio po ich umyciu.