Jak przygotować dania w food trucku?

/
Potrzebujesz ok. 2 min. aby przeczytać ten wpis

Przygotowywanie potraw w food trucku musi być szczegółowo zaplanowane. Wynika to bezpośrednio z mocno ograniczonej przestrzeni użytkowej i magazynowej. W większości kuchni na kołach nie może też pracować więcej niż dwie osoby naraz. Musimy zatem dobierać menu bardzo ostrożnie, najlepiej postawić na specjalizację w jednej kategorii potraw (przykładowo burgerach lub makaronach). Poprzez różne sosy, dodatki i warianty przyrządzenia możemy stworzyć całkiem bogatą kartę, a jednocześnie nie będziemy mieć problemu z organizacją naszej pracy i nadmiarem towaru. 

Zaopatrzenie i proces przygotowania 

Food truck, ze względu na swoje stosunkowo niewielkie w porównaniu z klasycznym lokalem rozmiary, musi mieć bardzo dobrze zaplanowane zaopatrzenie. Bezwzględnie musimy stosować się do zasad FIFO (ang. first in – first out – pierwsze weszło, pierwsze wyszło), nie możemy też robić zakupów na zapas. Musimy codziennie, w zależności od potrzeb, uzupełniać zaopatrzenie i w miarę działania naszego biznesu korygować nierentowne pozycje, lub zmieniać je na całkiem inne. 

Nie bez znaczenia jest też sam proces przygotowywania potraw. W zależności od tego, jakie dania będziemy przygotowywać, musimy zwrócić uwagę na wymogi sanitarne dotyczące obróbki konkretnych produktów. Przyczepa gastronomiczna raczej nie pomieści dwóch osobnych pomieszczeń. Możemy jednak obejść to poprzez właściwy rozdział czasowy prac, wynajem stacjonarnej kuchni na godziny w celu obróbki wstępnej lub kupowanie już przygotowanych półproduktów. Każde z tych rozwiązań wymaga jednak odpowiedniej dokumentacji, powinniśmy się więc dokładnie zapoznać z obowiązującymi regulacjami i normami prawnymi. 

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Ostatnie wpisy
Rekomendowane
Trzy cenne wskazówki dla osób szukających dobrego fryzjera
Trzy cenne wskazówki dla osób szukających dobrego fryzjera
Znalezienie dobrego fryzjera nie jest łatwym zadaniem. Jest jednak bardzo ważne, ponieważ od fryzury często zależy samopoczucie człowieka. Trzymanie się […]
Projektowanie pomieszczeń czystych – na co zwrócić uwagę przed ich realizacją?
Projektowanie pomieszczeń czystych – na co zwrócić uwagę przed ich realizacją?
Pomieszczenia czyste stanowią podstawową jednostkę w wielu branżach produkcyjnych oraz badawczych. Mają one zastosowanie w przemyśle farmaceutycznym, medycznym, biotechnologicznym, spożywczym […]
Najbardziej funkcjonalne akcesoria do grilla
Wiosenne i letnie miesiące to znakomity czas na spożywanie posiłków na świeżym powietrzu – np. na tarasie albo w ogrodzie. […]