Większość z nas wie, jak ważne jest jedzenie warzyw. Dostarczają nam niezbędnych witamin i minerałów, pomagają nam czuć się pełnymi i mogą być nawet świetnym źródłem błonnika. Istnieje jednak wiele innych korzyści zdrowotnych, które płyną z jedzenia warzyw. Oto kilka z nich, które są najbardziej powszechne:
Warzywa zawierają wysoki poziom potasu, który pomaga obniżyć ciśnienie krwi i zmniejszyć ryzyko udaru i ataku serca. Dzieje się tak dlatego, że potas pomaga zrównoważyć poziom sodu w organizmie i zmniejsza ryzyko chorób sercowo-naczyniowych.
Warzywa takie jak brokuły i kapusta zawierają wysoki poziom sulforafanu, który jak stwierdzono, chroni przed rakiem poprzez spowolnienie wzrostu guza. Związek ten jest również znany ze swoich właściwości przeciwzapalnych, które pomagają zmniejszyć obrzęk w organizmie i zmniejszyć ból spowodowany urazem lub chorobą.
Jedzenie dużej ilości zielonych warzyw liściastych może pomóc zmniejszyć ryzyko rozwoju demencji lub choroby Alzheimera w późniejszym okresie życia. Dzieje się tak, ponieważ te pokarmy zawierają duże ilości witaminy E – witaminy przeciwutleniającej, która chroni komórki mózgowe przed uszkodzeniami spowodowanymi przez wolne rodniki, które gromadzą się podczas starzenia.
Jeśli chcesz jeść dużą ilość warzyw, to koniecznie sprawdź witrynę internetową, aby poznać szczegóły: http://www.warzywa-gacek.pl/.