Naczynia są nie tylko elementem wyposażenia kuchni spełniającym praktyczne wymogi, ale również pełnią rolę ozdoby i mogą skutecznie uzupełnić swoim wyglądem wystrój. Dlatego wybierając odpowiednie naczynia, warto zastanowić się nad tym, czego tak naprawdę oczekujemy i jaki materiał będzie w stanie te oczekiwania spełnić. Zarówno produkty porcelanowe jak i kamionkowe mają swoje plusy i minusy, a ich wybór zależy od naszych preferencji. Aby móc łatwiej się zdecydować, przyjrzyjmy się temu, co mają do zaoferowania obydwa gatunki naczyń.
Najpierw zobaczmy, co mają do zaoferowania naczynia kamionkowe. Kamionka jest materiałem, który stanowi mieszaninę gliny, szamotu i piasku kwarcowego, w efekcie dając bardzo wytrzymałe naczynie. Ponadto wyróżnia się swoim wyglądem, który w przeważającej większości przypadków cechuje się kolorem brązowym. Do zalet kamionki należy zaliczyć jej zdolność długotrwałego zatrzymywania ciepła, przez co nadaje się na kubki i np. miski.
Jeśli chodzi o porcelanę, to jest to bardziej popularny wybór, ponieważ porcelanowe naczynia są uważane za bardzo eleganckie i dodające klasy. Jest to materiał pozwalający na wykonanie bardzo cienkich, ale jednocześnie wytrzymałych naczyń, co daje duże pole do popisu projektantom. Jeśli chodzi o wygląd, prawdziwe naczynia z tego materiału są zwykle śnieżnobiałe i przepuszczają światło. Warto postawić na dobry sklep z porcelaną, jeśli chcemy mieć prawdziwe, porcelanowe naczynia, a nie jakieś imitacje.