Kamionkowe czy porcelanowe – jakie naczynia wybrać?

Naczynia są nie tylko elementem wyposażenia kuchni spełniającym praktyczne wymogi, ale również pełnią rolę ozdoby i mogą skutecznie uzupełnić swoim wyglądem wystrój. Dlatego wybierając odpowiednie naczynia, warto zastanowić się nad tym, czego tak naprawdę oczekujemy i jaki materiał będzie w stanie te oczekiwania spełnić. Zarówno produkty porcelanowe jak i kamionkowe mają swoje plusy i minusy, a ich wybór zależy od naszych preferencji. Aby móc łatwiej się zdecydować, przyjrzyjmy się temu, co mają do zaoferowania obydwa gatunki naczyń.

Oryginalny wygląd i funkcjonalność

Najpierw zobaczmy, co mają do zaoferowania naczynia kamionkowe. Kamionka jest materiałem, który stanowi mieszaninę gliny, szamotu i piasku kwarcowego, w efekcie dając bardzo wytrzymałe naczynie. Ponadto wyróżnia się swoim wyglądem, który w przeważającej większości przypadków cechuje się kolorem brązowym. Do zalet kamionki należy zaliczyć jej zdolność długotrwałego zatrzymywania ciepła, przez co nadaje się na kubki i np. miski.

Jeśli chodzi o porcelanę, to jest to bardziej popularny wybór, ponieważ porcelanowe naczynia są uważane za bardzo eleganckie i dodające klasy. Jest to materiał pozwalający na wykonanie bardzo cienkich, ale jednocześnie wytrzymałych naczyń, co daje duże pole do popisu projektantom. Jeśli chodzi o wygląd, prawdziwe naczynia z tego materiału są zwykle śnieżnobiałe i przepuszczają światło. Warto postawić na dobry sklep z porcelaną, jeśli chcemy mieć prawdziwe, porcelanowe naczynia, a nie jakieś imitacje.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

siedemnaście − siedemnaście =