Kryteria wyboru opału na zimę

Okres zimowy zbliża się wielkimi krokami. Oznacza to, że mamy już ostatni moment na zakup opału po atrakcyjnych cenach. Pora się więc zdecydować czym będziemy ogrzewać nasz dom. Na rynku znajdziemy bowiem bardzo dużo rodzajów węgla, a także innych paliw. Sprawdzamy jak poprawnie dobrać ich rodzaj do posiadanego kotła, by w połowie okresu grzewczego nie mieć później poważnych problemów. Pozwoli nam to też na bezproblemową eksploatację pieca przez bardzo długie lata.

Kotły zasypowe

Jeśli posiadamy piec tradycyjny, czyli taki gdzie należy najpierw rozpalić a później nasypać opału, który wystarczy na kilka godzin pracy, to wybór mamy dość duży. Można bowiem kupić węgiel różnego rozmiaru, na przykład orzech lub kęs. Niemniej dobrym pomysłem byłoby sprawdzenie w instrukcji jaki konkretny rodzaj będzie palił się najlepiej. Czasami producent daje nam tutaj dużą dowolność, a bywa że jest bardzo precyzyjny, twierdząc że musi to być na przykład wyłącznie ekogroszek Toruń jest miastem gdzie bez problemu znajdziemy skład, na którym kupimy praktycznie dowolny rodzaj węgla czy koksu.

Piec z podajnikiem

Natomiast posiadacze bardziej nowoczesnych kotłów, czyli takich posiadających duży podajnik na opał, są już bardzo mocno ograniczeni co do zakupu opału. Tutaj bowiem nie tylko wartość energetyczna ma znaczenie, ale przede wszystkim wielkość. Bryłki muszą być takiego rozmiaru, by przeszły przed podajnik ślimakowy bądź tłokowy i zazwyczaj musi to być ekogroszek Kraków ma wiele składów, gdzie dostaniemy taki właśnie węgiel. Średnica jest standaryzowana, więc gdziekolwiek nie dokonamy zakupu, zawsze otrzymamy taki sam rodzaj opału.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

13 + 14 =