Aby praca w piekarni przebiegała sprawnie, potrzebny jest profesjonalny sprzęt. W jego skład wchodzić powinny różnego rodzaju urządzenia oraz przydatne akcesoria. W piekarni nie może zabraknąć także sprzętów – również tych nowoczesnych. Które z nich warto posiadać? Na to pytanie odpowiadamy w poniższym artykule.
Przy produkcji piekarniczej wykorzystuje się sprzęt stosowany na poszczególnych etapach produkcji. Są to takie maszyny, jak np. przesiewacze mąki, które umożliwiają jej właściwe napowietrzenie przed kolejnymi pracami. Wykorzystuje się również dozowniki wody, precyzyjnie odmierzające potrzebną ilość płynu, a także schładzając i podgrzewając ją do konkretnej temperatury. Do kształtowania przygotowanego ciasta używane są takie urządzenia jak: dzielarki, dzielarko-zaokrąglarki, a także bagieciarki. Pozwalają one na formowanie różnych kształtów bułek o określonej gramaturze. Nieocenione mogą być także wałkownice, szczególnie pomocne do rozwałkowywania ciasta na pierogi, pizze czy wyrobów z ciasta francuskiego.
Niektóre z zakładów decydują się na zakup mroźni i chłodni – dzięki nim możliwe jest mrożenie gotowego ciasta. Z pewnością żadna piekarnia nie obejdzie się bez pieca. To właśnie w nim ma miejsce ostatni etap, jakim jest wypiek pieczywa. W zależności od rodzajów produktów wykorzystywane są piece gazowe, opalane drewnem, a także elektryczne. W niektórych zakładach znaleźć możemy także piece obrotowe, takie jak te, dostępne pod adresem https://ibis.net.pl/oferta/piece-obrotowe-sp/.