Wegańskie białko dla sportowców – z czego się składa i czy warto w nie zainwestować?

Białka roślinne są alternatywą dla tradycyjnych białek serwatkowych. Są to produkty przeznaczone dla osób, które w swojej codziennej diecie nie spożywają produktów pochodzenia zwierzęcego. Jest ono wskazane również dla osób cierpiących na alergie pokarmowe i nietolerujących białka zwierzęcego.

W jaki sposób powstaje białko wegańskie?

Białka roślinne pozyskuje się głównie z roślin strączkowych, zbóż oraz orzechów. Dzięki temu jest ono w stanie świetnie zastąpić to pochodzenia zwierzęcego. Białko jest niezbędne do prawidłowego rozwoju oraz funkcjonowania organizmu. Jest ono także podstawowym budulcem mięśni oraz innych tkanek, dlatego tak ważna jest jego suplementacja, zwłaszcza w przypadku osób trenujących różnego rodzaju sporty. Najcenniejszym źródłem białka roślinnego jest niewątpliwie soja, która jest bardzo bogata w proteiny oraz witaminy. Doskonale się ono trawi i jest bezpieczne dla żołądka, ponieważ w żaden sposób go nie obciąża. Posiada także sporą ilość błonnika wpływającego korzystnie na przemianę materii. Poszukując dobrej jakości białka roślinnego, które warto jest włączyć w swoją codzienną dietę koniecznie trzeba sprawdzić ofertę dostępną pod adresem https://inkospor.pl/produkty/odzywki-bialkowe/bialka-roslinne

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

14 + sześć =