Wpływ siary bydlęcej na zdrowie

/
Potrzebujesz ok. 1 min. aby przeczytać ten wpis

Siara bydlęca inaczej zwana colostrum bovinum to początkowe mleko, wytwarzane w gruczołach mlekowych przez pierwsze siedem dni po ocieleniu. Ma nieco inny skład niż późniejszy pokarm, zawiera związki wpływające na odporność cielaka, chroniąc go przed bakteriami i wirusami.

Co zawiera?

Naukowcy twierdzą, że siara bydlęca zawiera ogromne ilości związków aktywnych wpływających na odporność organizmu. Mają działanie antybakteryjne, przeciwgrzybicze i przeciwpasożytnicze. Substancji tych jest ponad dwieście, a ich stężenie jest niespotykanie wysokie. Poza tym siara zawiera sporo witamin, szczególnie z grupy B, a także A i D, a ponadto tłuszcze i węglowodany. Najbogatszy skład ma wczesne mleko pozyskiwane do dwóch godzin po ocieleniu.

Na co wpływa?

Preparaty przygotowane z colostrum mają zbawienny wpływ na organizm ludzki. Są często stosowane przy osłabionej odporności, a także podczas chemioterapii. Mogą też być środkiem wspomagającym w infekcjach wirusowych czy zakażeniach bakteryjnych. Siara pomaga w problemach z układem krążenia, a także łagodzi problemy żołądkowe. Stosują ją również sportowcy, ponieważ zwiększa ich wydajność.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Ostatnie wpisy
Rekomendowane
Co to jest i na co wpływa wyważenie opon?
Co to jest i na co wpływa wyważenie opon?
Opony (wraz z felgami) są jednym z kluczowych systemów bezpieczeństwa we wszystkich możliwych pojazdach. Wynika to z faktu, że mają […]
Wszystko co trzeba wiedzieć o uprawie roślin w namiocie
Wszystko co trzeba wiedzieć o uprawie roślin w namiocie
Jakość produktów, które spożywamy ma dla nas ogromne znaczenie. Niestety, zaopatrując się w warzywa lub zioła w sklepach, nie mamy […]
Co to są fitotrony i do czego się je stosuje?
Co to są fitotrony i do czego się je stosuje?
Każda uprawiana roślina posiada określone wymagania. Niektóre potrzebują wysokiej temperatury, inne dużej wilgotności czy też specjalnego nasłonecznienia. Naturalne warunki uprawy […]