Wysokiej jakości ekspresy do kawy to urządzenia drogie. Okazuje się jednak, że nawet najdroższy ekspres do kawy może przyrządzać niesmaczny napój, jeśli nie będzie się o niego odpowiednio dbać. Najprostszym sposobem na przygotowanie smacznej i aromatycznej kawy jest stosowanie dobrej jakościowo wody. Woda używana do ekspresu nie powinna być zbyt twarda. Stosowanie twardej, kranowej wody powoduje osadzanie się kamienia na grzałce oraz innych elementach ekspresu, co bezpośrednio przekłada się na smak kawy.
Aby uniknąć tego problemu, należy zawsze stosować przefiltrowaną wodę. Istotny wpływ na jakość i smak kawy z ekspresu ma również rodzaj stosowanych ziaren. W trosce o ekspres należy unikać wszelkich aromatyzowanych kaw nasączanych olejkami oraz cukrami. Ich długotrwałe stosowanie sprawia, że oblepiają one ekspres, co negatywnie wpływa na jakość przygotowywanej kawy.
Aby kawa z ekspresu była pyszna, a samo urządzenie działało długo i bezawaryjnie, należy pamiętać o jego regularnym czyszczeniu. Obecnie większość automatycznych urządzeń ma wbudowany program samoistnego czyszczenia. Wystarczy kupić odpowiedni środek czyszczący i uruchomić program. Resztę prac wykona urządzenie. Najlepiej wybierać środki czyszczące dedykowane do konkretnego ekspresu. Przykładowo ekspres do kawy saeco najlepiej wyczyści preparat zalecany przez producenta i przeznaczony do urządzenia pochodzącego od tej firmy.
W sprzedaży bez trudu znaleźć można odkamieniacz saeco, w postaci tabletek lub płynu. Stosowanie tego rodzaju produktów nie tylko czyści, ale również i dezynfekuje ekspres. Pragnąc przedłużyć żywotność ekspresu, trzeba również pamiętać o regularnym czyszczeniu spieniacza do mleka. Zaschnięte mleko jest częstą przyczyną awarii i potrafi skutecznie unieruchomić każdy, nawet najdroższy ekspres do kawy.