Samodzielny wypiek chleba to świetny sposób na zdrowe pieczywo. Nic nie jest w stanie dorównać świeżo upieczonemu bochenkowi. Sam wypiek jest też niezwykle satysfakcjonującym i ciekawym procesem. Nauka pieczenia od zera jest całkiem prosta, oczywiście, bardziej wymagające przepisy będą wymagać więcej praktyki i zaangażowania, ale te najprostsze może z powodzeniem przygotować dosłownie każdy.
Zanim przystąpimy do jakichkolwiek wypieków, zastanówmy się jakie pieczywo interesuje nas najbardziej. Na początek łatwiejszym wyborem są chleby na drożdżach, zakwas wymaga znacznie więcej czasu i nie wybacza błędów w obróbce ciasta. W celu obrania jakiegoś kierunku musimy zdecydować jaki chleb nas interesuje. Możemy spróbować upiec pszenny jasny, pszenny razowy, żytni, orkiszowy… lista praktycznie nie ma końca. Na stronach internetowych takich jak https://marketbio.pl/category/artykuly-spozywcze-maki-dodatki-do-pieczenia znajdziemy przeróżne, wysokiej jakości mąki. Warto wybierać produkty Bio oraz te produkowane przez wszystkie małe, ekologiczne młyny. Od jakości mąki zależy jakość naszego wypieku. Pamiętajmy też o dodatkach, takich jak wszystkie nasiona czy pestki lub suszona żurawina.
Gdy znajdziemy już przepis, który wygląda dla nas rozsądnie i czujemy, że mu podołamy, możemy przystąpić do dzieła. Warto jednak przed tym zaopatrzyć się jeszcze w akcesoria, które cały ten proces ułatwią. Nie obejdzie się oczywiście bez dużych, stabilnych misek, porządnej wagi kuchennej i odpowiednich foremek. Innymi przydatnymi we wszelkich wypiekach drobiazgami są też specjalny nóż-skrobak do ciasta, silikonowa szpatułka, miarki kuchenne i przesiewacz do mąki. Nie są one niezbędne, znacznie jednak ułatwiają pracę. Jeśli marzą się nam piękne, okrągłe chleby na zakwasie, nie obejdziemy się niestety bez solidnego naczynia do pieczenia, może być ono żaroodporne, żeliwne lub kamionkowe. Warto mieć też specjalny koszyczek do wyrastania ciasta.