Kawa jest napojem o wielu walorach smakowych. Poszczególne jej odmiany różnią się między sobą, dzięki czemu każdy może znaleźć idealny dla siebie produkt. Wśród najważniejszych parametrów napoju, na które szczególną uwagę zwracają bariści, znajdują się kwasowość, goryczka, konsystencja i balans. Dobrej jakości kawa powinna być odpowiednio wyważona. Tylko wtedy może zachwycić swoim niepowtarzalnym i wyrównanym smakiem.
Ziarna kawowca różnią się w zależności od kraju pochodzenia. Produkty z Afryki są najbardziej kwasowe, z kolei te z Azji najmniej. W kawach pochodzenia amerykańskiego można za to znaleźć najwięcej nut słodkich. Dobrej jakości kawa powinna być odpowiednio zbilansowana. Nie może w niej przeważać ani gorycz, ani kwasowość, ani słodycz. Wysokiej jakości produkty, które warto spożywać codziennie, znajdują się m.in. na stronie https://mkcafe.pl/kawy. W ofercie tego producenta znajdują się kawy ziarniste, mielone oraz rozpuszczalne. Dzięki temu każdy może wybrać taką, która będzie dla niego najwygodniejsza w przygotowaniu. Warto jednak pamiętać, że najkorzystniejsze jest mielenie ziaren bezpośrednio przed zaparzeniem. Wówczas można wyzwolić maksimum smaku z danego produktu, niezależnie od kraju jego pochodzenia.