Piękne i eleganckie nakrycie stołu jest wizytówką każdej restauracji. Jeśli rozpoczynamy swoją przygodę z gastronomią, koniecznie powinniśmy dowiedzieć się, w jaki sposób przygotować prawidłowe nakrycie. Dzięki temu nasi goście z pewnością będą zachwyceni i z chęcią powrócą na naszej restauracji w najbliższym czasie.
Nakrywanie stołu rozpocząć trzeba od założenia na niego śnieżnobiałego obrusu. Powinien być on takiego koloru, ponieważ biel jest bardzo elegancka, a dodatkowo można z łatwością dobrać do niej kolorowe dodatki – jeśli chcemy, aby nakrycie stołu było niebanalne. Trzeba również pamiętać o zasadzie mówiącej, że nie powinien on posiadać żadnych wzorów ani zdobień. Musi być także odpowiednio dopasowany do wielkości stołu i zwisać równo z każdej strony. Miejsca przy stole należy rozplanować w taki sposób, aby każda z osób miała odpowiednią przestrzeń do jedzenia. Na środku stołu ustawić można bukiet żywych kwiatów, który świetnie podkreśli elegancki styl restauracji. Elementem, którego nie może wręcz zabraknąć na żadnym stole są serwetki. Powinny być one płócienne oraz dobrane stylem do pozostałych elementów aranżacji stołu. Umieszcza się je po lewej stronie lub na talerzu. W restauracji świetnie sprawdzą się także papierowe kieszonki na sztućce, które prezentują się bardzo elegancko. Trzeba pamiętać o tym, aby sztućce poukładane były zgodnie z kolejnością, w jakiej będą one używane przez gości naszej restauracji. Wszystkie powinny znaleźć się na stole przed rozpoczęciem posiłku.