Nie od dziś wiadomo, iż spożywanie ryb wpływa bardzo korzystnie na zdrowie, ponieważ zawierają one w swoim składzie kwasy omega-3, których na próżno szukać w innych produktach spożywczych. W rybach można ponadto znaleźć witaminę D, której w innych produktach żywnościowych w ogóle nie ma. Niestety na sklepowych półkach pojawiają się głównie ryby hodowlane, które są tańsze od tych żyjących w naturalnym środowisku, jednak na tym ich zalety się kończą. Czy ryby hodowlane są zdrowe?
Ryby żyjące w naturalnym środowisku zawierają bardzo duże ilości kwasów omega-3, które biorą czynny udział w wielu procesach zachodzących w organizmie. Niestety, jeśli chodzi o ryby hodowlane, to mają one niewielkie ilości wspomnianych kwasów, a warto przy tym podkreślić, iż ich poziom np. w łososiach hodowlanych stale maleje.
Ryby hodowlane takie jak łosoś, panga i tilapia nie są niestety zbyt dobrym źródłem witamin i minerałów, ponieważ ich hodowla wzbudza na świecie bardzo dużo kontrowersji. Najgorzej jest w przypadku pangi i tilapii, ponieważ nie dość, że ryby te pozbawione są smaku, to dodatkowo hodowane są w bardzo zanieczyszczonych wodach na masową skalę. Ryby żyją w bardzo dużym ścisku a żeby przyspieszyć ich wzrost oraz uchronić je przed chorobami otrzymują one wraz z paszą hormony, oraz antybiotyki. Spożywanie w nadmiarze tych ryb może doprowadzić do problemów żołądkowych, dlatego też nie powinny ich spożywać w szczególności dzieci, a także kobiety w ciąży.
Ludzie zbliżają się święta !!!! Nie kupujcie biednych Karpi w sklepach typu TESCO !!! one są umęczone….. kilkaset karpi w małym baseniku !!!! powinni zakazać takiej męczarni !!!! to żywe zwierzęta !!!! strajkujmy!!