Noże to jeden z ważniejszych elementów wyposażenia kuchni. Wysokiej klasy ostrza nie tylko skracają czas na przyrządzenie potraw, ale też pomagają precyzyjnie ciąć i szatkować produkty. Nóż musi być odpowiednio ostry, dobrze się ostrzyć, mieć masywną rączkę i być wytrzymały na nacisk. Jakie noże powinny znaleźć się w wyposażeniu każdego szefa kuchni?
Istnieje wiele rodzajów noży, które mają odmienne zastosowanie. Niektóre z nich nadają się to szatkowania ziół, innymi z łatwością pokroi się warzywa oraz owoce. Są też ostrza, które służą do filetowania mięs oraz ryb, pomagają przeciąć niewielkie chrząstki oraz kostki. W pracy kucharza bardzo ważne są też sprawne obieraczki, dzięki którym można z łatwością obrać warzywa. Ważnym gadżetem w kuchni jest też ostrzałka, która w krótkim czasie przywróci wymaganą sprawność nożom. Różne rodzaje noży dla szefa kuchni można znaleźć np. na poszczególnej stronie https://smartgast.pl/pol_m_AKCESORIA-KUCHENNE_Noze-i-deski-gastronomiczne-1393.html. Dostępne są też nożyczki do cięcia ziół, które od razu szatkują natki, można też używać noża kolebkowego. Bardzo ważne w kuchni są deski do krojenia, mogą być wykonane z drewna lub z wysokiej jakości tworzywa sztucznego.