Czym jest gluten i kto powinien go unikać?

Gluten to mieszanina białek roślinnych, która występuje w ziarnach niektórych zbóż, np. pszenicy, żyta i jęczmienia. Po połączeniu z wodą tworzy on sprężyste struktury, które wpływają np. na konsystencję ciasta. Sprawia, że jest ono miękkie, pulchne i przyjemne w obróbce.
Co jednak ważne, gluten znacząco wpływa również na smak. Z tego powodu producenci do coraz większej ilości produktów wykorzystują ten dodatek, który służy jako nośnik smaku. Spotykamy go z tego powodu nawet w słodyczach, wędlinach, a także produktach mlecznych i wielu innych. Dla osób cierpiących na niestrawność tego składnika jest to duża niewygoda. Coraz trudniej jest bowiem ominąć problem, nie odmawiając sobie ulubionych smakołyków. Naprzeciw wychodzi dieta zbudowana z myślą o tych, którym brakuje czasu, ale nie chcą rezygnować ze smacznych i odżywczych posiłków. Szczegółowe informacje można znaleźć tutaj: https://getfit.waw.pl

Gluten – kontrowersyjny składnik

Jeszcze 50 lat temu o tego typu dietach słyszało naprawdę niewielu. Każdy jadał pulchne białe bułeczki, drożdżówki i rogale, często nie mając pojęcia o istnieniu składnika o nazwie gluten. Dlaczego więc teraz cierpi z jego powodu tak wielu? Szereg modyfikacji genetycznych pozbawiło pszenicę i inne zboża dobrych właściwości, dając w zamian pełną gamę nietolerancji.
Dzisiejsze produkty spożywcze oraz zawarty w nich gluten mogą prowadzić do schorzeń, takich jak:

  • nadwrażliwość na gluten
  • alergie
  • choroba Duhlinga
  • celiakia

Osoby z takimi dolegliwościami powinny szczególnie unikać tego dodatku i uważnie dbać, aby ich dieta była bogata w inne wartości odżywcze.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

piętnaście − 4 =