Mleko w proszku to produkt powstały przez zmielenie mleka w proszku i wymieszanie go z wodą. Jest sprzedawany w postaci paczek lub puszek i jest często używany do kempingu i turystyki pieszej. Mleko w proszku jest również używane jako składnik wielu przepisów, w tym pieczenia, zup i sosów.
Chociaż można zrobić własne mleko w proszku w domu, większość ludzi stwierdzi, że kupowanie go luzem działa najlepiej. W ten sposób można go przechowywać i używać go w razie potrzeby bez konieczności martwienia się o wychodzenie, aby kupić więcej. Dobry producent mleka w proszku nieustannie pracuję nad ulepszeniem swoich produktów. Chcąc stworzyć produkt jak najbardziej odżywczy, dlatego dodaje do proszku witaminy i minerały.
Istnieje wiele powodów, dla których ludzie wybierają mleko w proszku zamiast zwykłego pełnego mleka krowiego. Niektórzy po prostu wolą smak mleka w proszku od pełnego mleka krowiego, podczas gdy inni chcą używać mniej tłuszczu w swojej diecie (w tym przypadku powinni szukać opcji odtłuszczonych lub niskotłuszczowych). Dla tych, którzy mają problemy z trawieniem laktozy, mleko w proszku może być świetną opcją, ponieważ w tego typu produktach nie ma laktozy.
Kupując produkty mleczne w proszku, takie jak ser, jogurt czy śmietana, upewnij się, że bierzesz pod uwagę rzeczy takie jak:
To będzie zależało od rodzaju produktu, który kupujesz, ale niektóre produkty mogą mieć do 20 gramów cukru na porcję. Jeśli jest to coś, co Cię martwi, poszukaj ilości cukru w porcji przed zakupem.
Im wyższa zawartość tłuszczu, tym więcej tłuszczu nasyconego jest w produktach mlecznych w proszku, takich jak serek kremowy lub jogurt. Jeśli starasz się unikać tłuszczów nasyconych ze względów zdrowotnych, szukaj opcji niskotłuszczowych lub beztłuszczowych.