Oliwki to znany i ceniony przez wiele osób przysmak. Popularne są również ze względu na swoje właściwości zdrowotne. Oliwki stanowią źródło witamin, takich jak witaminy z grupy B, a także C oraz E, które odgrywają dużą rolę w chronieniu komórek przed szkodliwymi wolnymi rodnikami, a tym samym opóźniają procesy starzenia się organizmu. Owoce te zawierają również ważne dla człowieka minerały, między innymi żelazo, potas, fosfor i miedź, a także błonnik. Nic dziwnego, że tak chętnie wykorzystywane są w kuchni. Z czym zatem warto łączyć oliwki?
Drylowane oliwki to świetny sposób zarówno na samodzielną przekąskę, jak i dodatek do innych potraw. Wspaniale uzupełnią chociażby smak różnego rodzaju sałatek. Doskonale komponują się również ze smakiem suszonych pomidorów, w związku z czym stanowią niezastąpiony składnik sałatek w stylu śródziemnomorskim. Oliwki są też idealnym dodatkiem do pizzy. Jak wskazuje strona https://kolebkasmaku.pl/oliwki-drylowane/, poza tymi zielonymi lub czarnymi, warto szukać również odmian mniej znanych. Do takich należą na przykład fioletowe oliwki Kalamata, które świetnie uzupełnią smak jajecznicy czy pomidorowego sosu do makaronu. Oliwki wykorzystać można także jako składnik kanapek, a cienko pokrojone oliwki położone na krakersach z dodatkiem dobrego gatunku sera to szybki i prosty przepis na imprezową przekąskę.