Czym jest gluten i kto powinien go unikać?

/
Potrzebujesz ok. 2 min. aby przeczytać ten wpis

Gluten to mieszanina białek roślinnych, która występuje w ziarnach niektórych zbóż, np. pszenicy, żyta i jęczmienia. Po połączeniu z wodą tworzy on sprężyste struktury, które wpływają np. na konsystencję ciasta. Sprawia, że jest ono miękkie, pulchne i przyjemne w obróbce.
Co jednak ważne, gluten znacząco wpływa również na smak. Z tego powodu producenci do coraz większej ilości produktów wykorzystują ten dodatek, który służy jako nośnik smaku. Spotykamy go z tego powodu nawet w słodyczach, wędlinach, a także produktach mlecznych i wielu innych. Dla osób cierpiących na niestrawność tego składnika jest to duża niewygoda. Coraz trudniej jest bowiem ominąć problem, nie odmawiając sobie ulubionych smakołyków. Naprzeciw wychodzi dieta zbudowana z myślą o tych, którym brakuje czasu, ale nie chcą rezygnować ze smacznych i odżywczych posiłków. Szczegółowe informacje można znaleźć tutaj: https://getfit.waw.pl

Gluten – kontrowersyjny składnik

Jeszcze 50 lat temu o tego typu dietach słyszało naprawdę niewielu. Każdy jadał pulchne białe bułeczki, drożdżówki i rogale, często nie mając pojęcia o istnieniu składnika o nazwie gluten. Dlaczego więc teraz cierpi z jego powodu tak wielu? Szereg modyfikacji genetycznych pozbawiło pszenicę i inne zboża dobrych właściwości, dając w zamian pełną gamę nietolerancji.
Dzisiejsze produkty spożywcze oraz zawarty w nich gluten mogą prowadzić do schorzeń, takich jak:

  • nadwrażliwość na gluten
  • alergie
  • choroba Duhlinga
  • celiakia

Osoby z takimi dolegliwościami powinny szczególnie unikać tego dodatku i uważnie dbać, aby ich dieta była bogata w inne wartości odżywcze.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Ostatnie wpisy
Rekomendowane
Na co zwrócić uwagę wybierając lampki rowerowe?
Na co zwrócić uwagę wybierając lampki rowerowe?
Odpowiednio dobrane oświetlenie rowerowe podnosi poziom bezpieczeństwa na drodze i jednocześnie wpływa na komfort jazdy. Lampki rowerowe o odpowiedniej mocy, […]
Jak przygotować dania w food trucku?
Przygotowywanie potraw w food trucku musi być szczegółowo zaplanowane. Wynika to bezpośrednio z mocno ograniczonej przestrzeni użytkowej i magazynowej. W […]
Zakup pierwszego motoroweru – na co zwracać uwagę?
Rozpoczęcie motoryzacyjnej przygody na jednośladzie Marzenie wielu młodych, i pewnie nie tylko młodych, ludzi – motocykl. Jadnak jeśli, ma to […]