Zdrowe odżywianie to nie tylko spożywanie dużej ilości warzyw, owoców, kasz i ziaren. To także unikanie wszystkiego tego, co przetworzone, pełne dodatków, ulepszaczy i konserwantów. Współcześnie nie jest łatwo o taką żywność, ale przy odrobinie wysiłku naturalna dieta jest jak najbardziej możliwa.
Istnieje kilka stopni przetwarzania pokarmów – nie wszystkie negatywnie wpływają na jakość jedzenia. Już samo gotowanie i obróbka cieplna są pewną modyfikacją składu. Podobnie ma się rzecz z mrożeniem, kiszeniem czy robieniem przetworów. Szkodliwa dla ludzkiego organizmu jest dopiero żywność wysokoprzetworzona, czyli zawierająca konserwanty, stabilizatory, syntetyczne barwniki i aromaty, słodziki oraz nadmierne ilości soli, cukru i syropu glukozowo-fruktozowego. Tym, co czyni te produkty szczególnie groźnymi, jest obecność utwardzonych olejów roślinnych, czyli tłuszczy trans. Dlaczego producenci wyposażają jedzenie w tak szkodliwe składniki? Czyni je to pozornie smaczniejszym, bardziej atrakcyjnym, a także trwalszym. Jednak długofalowe skutki jego spożywania mogą być opłakane. Jeśli kusi nas zakup pięknie zapakowanego, ale niezdrowego produktu, pomyślmy o jego zdrowym zamienniku. Przeczytajmy dobry blog o zdrowiu, wykorzystajmy zawarte w nim pomysły w codziennym życiu. Istnieje mnóstwo przepisów na pyszne i zdrowe słodycze, przekąski i napoje.
Spożywanie żywności pełnej konserwantów i ulepszaczy grozi nie tylko nadwagą i otyłością, ale również tak poważnymi chorobami, jak nowotwory, schorzenia układu sercowo-naczyniowego i cukrzyca. To choroby, których w wielu przypadkach można uniknąć, stosując zdrową, naturalną dietę. Ponadto spożywanie sztucznych produktów skutkuje nerwowością, podatnością na stres, stanami lękowymi i depresyjnymi oraz zaburzeniami zachowania, szczególnie u dzieci. Taka żywność jest niezwykle uboga w składniki odżywcze – to tak zwane puste kalorie. Jeśli chcemy zainwestować w długie i zdrowe życie, starajmy się wykluczyć przetworzone jedzenie ze swojej diety. Szybko zauważymy pozytywne efekty w naszym samopoczuciu, poziomie energii i wyglądzie całego ciała.